• הדפסה
  • סימנייה

איכות מתחילה בראשית

הקטיף והתהליכים הראשונים, אף הם מכריעים לגבי איכות הקפה

שתי שיטות איסוף בעיקר, הן הנפוצות ביותר בגידול הקפה:

  • קטיף: קטיף הקפה הוא תהליך שנעשה כולו ידנית; הפירות הבשלים נבחרים ונקטפים אחד אחד, דבר שדורש מהקוטפים לעבור במטע כמה פעמים. צורה זו מניבה יבול אחיד באיכות גבוהה.
  • חישוף: חישוף הקפה הוא תהליך ידני או מכאני, שבו מסירים את כל הפרי בבת אחת, כשהוא מגיע להבשלה ממוצעת. לעתים קרובות מצריכה שיטה זו בדיקה נוספת, כדי לברור פסולת ופירות שאינם בשלים מספיק או כאלה שכבר תוססים.

כעת, צריך לחלץ את הפולים מהפירות, בשיטה הרטובה או היבשה:

  • תהליך רטוב משמש בפירות שנקטפו, וממנו נוצר קפה המסווג כשטוף או מתון, באיכות הגבוהה הנחשבת ביותר, שניכר במראהו האחיד ובהיותו חסר פגמים. תהליך העיבוד הזה דורש שימוש בפירות בעלי דרגת בשלות וסמיכות אחידה. מכונה מסירה את הקליפה מן הפולים, ולאחר מכן הם מושרים במים לתסיסה, כדי לסלק את הציפה (ה"בשר"). 

 

 

לאחר מכן שוטפים את הפולים, ומניחים להם להתייבש בשמש או ביבשן. ולבסוף, הקולף מסלק את שתי הקרומיות המגינות הנותרות.

  • שיטת העיבוד היבשה מייצרת סוג קפה פחות אחיד במראהו, הקרוי 'טבעי'. את הפירות שאך זה נאספו מניחים בחוץ, חשופים לאוויר ולשמש, למשך שבועיים, שלושה. החשיפה לשמש, ובעקבותיה פעולת המכונה, מסלקת את המעטפת החיצונית, הציפה וקרומיות המגן.
  • קיימת גם שיטת עיבוד שמייצרת קפה שטוף למחצה, בה משתמשים במכונה להסרת הקליפה והציפה, ומשתמשים במים רק לשטיפה. לאחר מכן מניחים את הפולים להתייבש בשמש, או מכניסים אותם ליבשנים.