• הדפסה
  • סימנייה

מצרים

קהיר, בירת הקפה הראשונה בעולם

מצרים - קהיר, בירת הקפה הראשונה בעולם. מצרים קהיר, בירת הקפה הראשונה בעולם.



צריכת הקפה בקהיר גדלה, הודות לאחווה של הסופים - המיסטיקנים המוסלמים, שהשתמשו בו במהלך תפילותיהם. עד מהרה, רכש המשקה תפקיד חברתי ותרבותי: לקראת סוף המאה ה-17, היו כבר בקהיר 643 'ביית קהווה' בתי קפה שהפכו למרכזים תרבותיים ומקומות לאסיפות.
 

אפילו כיום, שתיית קפה היא אירוע חברתי חשוב עבור המצרים מכל שדרות החברה. במקרים רבים, בית קפה הופך להיות מעין חוג ספרותי או מועדון פוליטי, אבל האווירה השלווה והנינוחה עושה אותו גם למקום האידיאלי לעשיית עסקים. ואכן, בתי קפה רבים מצויים בשווקים, שם נפגשים הסוחרים לנהל משא ומתן.
במצרים כמו גם בסוריה, כשמזמינים קפה, צריך לציין גם כמה סוכר רוצים במשקה, כי בהכנה משתמשים במים ממותקים. ניתן לבחור ממתוק במקצת (אריחה), למתוק למחצה (מזבוט), ועד מתוק מאוד (זיאדה): קפה מר (סעדה) נשמר להזדמנויות עצובות, כגון טקסי הלוויה.
 

מצרים - מתכונים מתכונים




קהווה בל באהאראט
- קפה טורקי מתובל
גירסה מתובלת של הקפה הטורקי הקלאסי, האופייני לאלקסאנדרייה
 

מרכיבים:

  • 2.5 ק"ג (8.8 oz) קפה קלוי, טחון בסגנון טורקי
  • 100 גר' (3.5 oz) אבקת הל ירוק
  • 50 גר' (1.7 oz) אבקת אגוז מוסקט
  • 25 גר' (0.8 oz) אבקת ציפורן
  • 10 גר' (0.3 oz) 'מאסטיקא' (מסטיק ערבי) מפוררli>
  • 3 ספלי מים
  • סוכר לפי הטעם

אופן ההכנה:
מכינים את התערובת, בוחשים את כל המרכיבים היבשים יחד היטב. בקנקן לקפה טורקי (קאנאקה) יוצקים שלושה ספלים מים קרים, ושלוש כפיות גדושות מתערובת הקפה המתובל. מוסיפים סוכר לפי הטעם.

מערבבים ושמים על האש, עד שהקפה מתחיל לרתוח, ונוצר קצף של קפה טחון מעל פני המים. מגישים מיד; מחלקים כמה כפיות של קצף לכל ספל, ולאחר מכן יוצקים את הקפה פנימה.


באסבוסה ביל לוז - עוגת שקדים וסולת
זהו אחד הקינוחים החביבים ביותר על המצרים. עשוי מסולת (סימאיט), ומוגש לרוב בבוקר עם קפה, אולי גם בתוספת שמנת (אשטה) או ריבה.
 

המרכיבים:

  • 1 ספל סולת,
  • 1 ספל שקדים
  • 180 גר' (6.3 oz) חמאה
  • חופן שקדים מתוקים, קלופים
  • לסירופ (שארבעאת)
  • 3 ספלי מים
  • 2 ספלי סוכר
  • 1 לימון, סחוט


אופן ההכנה:
מכינים את הסירופ על ידי הרתחה של המים עם הסוכר ועם מיץ הלימון, במשך דקות אחדות. בינתיים, קוצצים את השקדים דק, וצולים אותם בחמאה יחד עם הסולת, במשך 15 דקות, עד שהמרכיבים מתחילים להשחים. מעבירים את התערובת לתבנית מתכת משוחה בחמאה, מורחים אותה ומחליקים את פניה. אופים עד שמזהיב, ב-180°C (350°F). מוציאים מהתנור, ויוצקים מעל את הסירופ הרותח.