• הדפסה
  • סימנייה

אתיופיה

הראשונים ששתו קפה

אתיופיה - הראשונים ששתו קפה אתיופיה הראשונים ששתו קפה



מקור הצמחCoffea Arabica הוא למעשה באתיופיה, ולא בברזיל כפי שסבורים פעמים רבות. האתיופים היו הראשונים שגילו את הקפה. קיימים מיתוסים ואגדות רבים, העוסקים בגילוי הקפה. הידוע ביותר הוא סיפורו של רועה צעיר בשם קאלדי, שהבין שלקפה יש תכונות מעוררות חיוניות, לאחר שצפה בעזים שלו מכרסמות את גרגרי צמח הקפה.

 

הצאצאים הישירים של שותי הקפה הראשונים היו בני אורומו, שבט השוכן בחבל ארץ בשם 'קאפא' מזה 500 שנה לערך. בני אורומו עדיין מכינים את הקפה כפי שנהגו בעבר, ולשם כך משתמשים בכל החלקים האכילים של הצמח. העלים משמשים לחליטה בשם "קוטי", הקליפות - להכנת "חוג'ה" שאותה מדללים בקפה, ואת הפולים קולים מעט, ומכינים מהם "בונה קלא" - חטיף עתיר אנרגיה המכיל חמאה ומלח, שהוא בעל משמעות סמלית חזקה.

 

במחוזות אחרים של המדינה, "בונה" הוא טקס ידוע להכנת קפה שחור. קולים את הקפה ביד, טוחנים אותו בעלי ומכתש, ולבסוף משתמשים ב'צ'בנה', כלי החימר האתיופי הטיפוסי, כדי לחלוט אותו.


 

אתיופיה - המתכונים מתכונים




בונה - 
קפה אתיופי
בחבל האראר, בני אורומו, לארארי, אמארה וסומאלי מכינים בטקסיות את הקפה בבית, ומשתמשים ב'צ'בנה'. אפשר לתבל את הקפה בקרדמון (הל) שחור. באזורים אחרים במדינה משתמשים בתבלינים שונים. כך למשל בחבל קאפא משתמשים בשורש זנגוויל, ולאורך הגבול עם סודאן - בקינמון. קהילות מוסלמיות אחדות מחבל קאפא מעדיפות לתבל את הקפה במלח, לא בסוכר, או גם ממיסים בספל כפית חמאה.

 

המצרכים עבור צ'בנה ל-10 אנשים:

  • ליטר 1 מים, (35 fl oz)
  • 16 כפיות של קפה עראביקה
  • ½ כפית זרעי קרדמון שחור (אפשרי)
  • סוכר לפי הטעם


אופן ההכנה

שוטפים את פולי הקפה הירוקים ומוציאים את כל המים. במחבת או בכברה שעל האש, קולים אותם בעדינות מעל להבה בינונית. בוחשים כל הזמן, כדי להבטיח קלייה שווה בכל הצדדים.
כשהפולים חומים-זהובים, שמים אותם בקערת חימר, ומניחים אותם בצד שיתקררו. לאחר מכן מרסקים אותם במטחנה או בעלי מסורתי מעץ. בינתיים, יוצקים מים לצ'בנה, ומניחים אותה על המבער, או אם אפשר, על פחמים לוהטים.
כשהמים מתחילים לרתוח, מוסיפים בהדרגה את הקפה הכתוש לתוך הצ'בנה. אם רוצים, מוסיפים את התבלינים הטחונים, ומערבלים את הכלי כדי לערבב את החומרים. מניחים ל-5 דקות לפחות לפני שמגישים; אפשר להמתין עד 15 דקות כדי שהקפה יהיה מרוכז יותר. כעת מסננים את השיקוי לתוך ספלי קראמיקה, ומגישים.


'קוטי' - עלי קפה מבושלים
משקה זה נפוץ בחבל האראר, בקרב שבטי אורומו וסומאלי. מכינים אותו מעלי הצמח Coffea arabica, שנקטפו מהעץ, והושארו לייבוש בשמש ('אמרטאסה'). בחבל קאפא, משתמשים להכנת משקה זה בעלים שנשרו.

המצרכים:

  • ליטר 1 מים או חלב, או מידה שווה משניהם
  • 2 חופנים עלי צמח הקפה עראביקה
  • סוכר או מלח לפי הטעם

אופן ההכנה
קולים את העלים קלות על הלהבה. קוצצים אותם גס באצבעות. מרתיחים מים לחוד, בסיר מתכת להכנת תה. מוסיפים את העלים וממשיכים להרתיח מעל להבה בינונית, למשך 15 דקות לערך. מוסיפים סוכר לפי הטעם, ומגישים בספלי תה.


חוג'ה - "קפה" מקליפות פולי העראביקה
זהו המשקה הממריץ, שמגדלי קפה, איכרים ורועים מחבל האראר, לוקחים איתם לשדות כדי להרוות את צמאם, בשעה שהם לועסים עלי "גאת".

המצרכים:

  • ליטר 1 מים
  • 4 חופנים קליפות פולים
  • 250 מ"ל חלב

אופן ההכנה
שוטפים את קליפות הפולים במים זורמים. סוחטים היטב, וקולים קלות על כברה לוהטת. מרתיחים מים לחוד, בסיר קטן. מוסיפים את הקליפות הקלויות וממשיכים להרתיח מעל להבה בינונית, למשך 15 דקות לערך. מוסיפים את החלב למרתחת, ומניחים למשך 5 דקות. מסננים ומגישים חם.


"בונה קלה" - קפה קלוי, עם חמאה ומלח
קולים את הקפה בליוויית חמאה מומסת, ומבבשמים אותו בתערוב של תבלינים רבים (קרדמון, שום, כמון, כורכום, גרגרנית יוונית (חילבה), ריחן, זנגוויל, ציפורן, פלפל חריף ועוד צמחים ארומאטיים מקומיים). באזורים מסויימים, מוגש התוצר בתור מתאבן או כתחליף לקפה, כשאי אפשר להכינו באופן המסורתי.

המצרכים:

  • 450 גר' (15.9 oz) פולי קפה עראביקה
  • 450 גר' (15.9 oz) חמאה מתובלת
  • מלח לפי הטעם

אופן ההכנה
קולים את הפולים הירוקים על כברת מתכת, בחום בינוני, ומקפידים שלא לשרוף אותם, ולקלות אותם במידה שווה מכל הצדדים. מערבבים את הפולים כשהם עדיין חמים, עם החמאה המתובלת והמלח, ושומרים בכלי אטום.


יבונה טג' - יין דבש מתובל בקפה
טג' הוא משקה אלכוהולי במידה מתונה (בין 6 - 9 % בנפח.) שאותו שותים בקהילות שומרות מצוות בימי חג ובייחוד בחתונות. היין פופולארי מאוד, ויקר יותר מאשר הבירה הרגילה. בדרך כלל עשוי מדבש באיכות גבוהה (מטיפוס טיגרה). קיימים מתכונים אזוריים אחדים, אבל לפניכם מתכון מיוחד, בתוספת קפה.

המצרכים:

  • 360 גר' (12.6 oz) עלי גֶשו (Rhamnus Phinoides)
  • 1 ליטר (35 fl oz) דבש טהור
  • 3.8 ליטר (134 fl oz) מים
  • 450 גר' (15.9 oz) פולי קפה

אופן ההכנה
בקערה גדולה מערבבים את הדבש עם המים, ולאחר מכן מעבירים את התערובת לכלי זכוכית או פלדה, ומשאירים למשך שלושה ימים במקום חמים, כדי שתתסוס. לוקחים 1.5 ליטר מהתערובת ומרתיחים בחום בינוני במשך 15 דקות, יחד עם עלי הגשו. מסננים ומשאירים את המרתחת להצטנן. לאחר מכן, מוסיפים אותה, עם העלים, לתערובת המים והדבש שנותרה. משאירים לתסוס במשך 5 ימים נוספים. כשהתערובת מתחילה לתסוס, מוציאים את עלי הגשו בעזרת מסננת, וממשיכים את תהליך התסיסה במשך 24 שעות נוספות.
כעת קולים פולי קפה, מצננים אותם וחותכים אותם לשבבים דקים. אחר כך שמים אותם בפיסת כותנה דמוית גאזה, ומכניסים אותם למשקה. כך האבקה שלהם לא תתפזר. משאירים במשך 15 עד 20 יום בכלי אטום, כדי לאפשר לטעמים להתפתח. בשלב זה אפשר להכניס לבקבוקים.