• הדפסה
  • סימנייה

ירדן

ירדן - בדואים ונערי הקפה

ירדן - בדואים ונערי הקפה ירדן בדואים ונערי הקפה



בעבר, ירדן הייתה עוד ארץ חשובה לסחר הקפה. ספינות מלאות קפה עראביקה יקר ערך מתימן, נהגו לעגון בנמל הירדני בעקבה. הקפה נפרק מהספינות והועמס על שיירות הבדואים, שעשו את הדרך לאיראן ולעירק. עד מהרה הפך הקפה לחלק מן התרבות הירדנית, ובימינו עדיין מכינים אותו השבטים הבדואים באופן המסורתי. באזור המדברי של ואדי רום, שותים את הקפה כך: קלוי, מר, ומתובל מעט, הוא נחלט במשך 6 שעות ומורתח כמה פעמים.

התוצאה היא מרתחת הידועה בשם 'חאמיר', המגלמת את הכנסת האורחים ואת העושר, ואותה מגישים לאורחים במהלך ה'ג'אהא', טקס הכנת הקפה. טקס ה'ג'אהא' מסתיים בשלוש לגימות, המסמלות את הכנסת האורחים, קבלת הפנים היפה ואושר.



 

בעיירות וערים, שם יש לאנשים גישה בסגנון מערבי לחיים ולעבודה, הפסקות הקפה הן באחריות "נער הקפה" - עובד שזהו תפקידו היחידי. הוא צריך להכין קפה ולארח את לקוחות החברה ואת מנהליה. "נער הקפה" מומחה להכנת כל סוגי הקפה - ערבי, טורקי או אספרסו. יש לו ממלכה קטנה הכוללת חדרון, ארון וכל מה שנחוץ כדי לבצע את המטלות שלו.

 

ירדן - המתכונים מתכונים




קהווה סאדה - קפה בדואי

המצרכים:

  • 200 גר' (7 oz) קפה ירוק
  • 10 גר' (0.3 oz) of קרדמון ירוק
  • מים

אופן ההכנה
קולים את פולי הקפה הירוקים על להבה בינונית, והופכים אותם כל הזמן בכף, עד שהם חומים כהים. כותשים את הקפה בעלי ומכתש מעץ. שמים 20 כפיות קפה בתוך סיר / קנקן עם ליטר 1 מים רותחים. מניחים את הקנקן על הכירה ומרתיחים במשך עשרים דקות לפחות על להבה נמוכה. בינתיים, כותשים את גרעיני הקרדמון במכתב, ושמים כפית 1 גדושה בקנקן לקפה ערבי, שאותו ממלאים אחר כך בקפה שרתח קודם.




מניחים הכול שוב על הכירה על להבה נמוכה. מביאים שוב לרתיחה למשך שניות אחדות, ומגישים. לא מוסיפים סוכר! ניתן להגדיל את מנת הקרדמון עד ליחס של שני חלקים קפה לחלק אחד קרדמון, וכמו כן ניתן להאריך את זמן החליטה.


קנאפה בל ג'יבן - איטריות דקות קלויות, עם סירופ סוכר וגבינה

המצרכים:

  • 600 גר' (21 oz) קונאפה (מאפה מזרחי בצורת ספגטי)
  • 50 גר' (1.7 oz) גבינה לבנה ללא מלח
  • ½ כוס חמאה מומסת
  • לסירופ (עאטר)
  • 3 כוסות סוכר
  • 1 כוס מים
  • 1 כפית מיץ לימון

אופן ההכנה
ממיסים את המצרכים לסירופ יחד בסיר קטן. מניחים בצד.
מורחים בחמאה תבנית אפייה עגולה בקוטר 20 ס"מ (8”), מכסים בשכבת קונאפה בעובי 2 ס"מ (0.8''), ומכניסים לתנור שחומם מראש, עד שהאטריות חומות זהובות (15 דקות בערך). מוציאים מהתנור. מכסים את האטריות בגבינה בשכבה אחידה, ואחר כך מניחים שכבה דקה של קונאפה מעליה, וטופחים קלות על פני השטח. מסיימים לאפות - עוד 15 דקות בערך. כשהקינוח מקבל צבע זהוב יפה, מכסים אותו בסירופ הסוכר. חותכים לפרוסות ומגישים חם.