• הדפסה
  • סימנייה

ג‘אווה (אינדונזיה)

אגדות וסיפורים עלומים: ה'לוואק‘ ומסורות עתיקות

ג'אווה (אינדונזיה) - אגדות וסיפורים עלומים: ה'לוואק' ומסורות עתיקות ג'אווה (אינדונזיה) אגדות וסיפורים עלומים: ה'לוואק' ומסורות עתיקות




בכל מה שנוגע לתרבות הקפה, ג'אווה הוא האי המעניין ביותר מכל האיים באינדונזיה, הודות למספר קהילות שחיות בצוותא: הקהילה ההודית בודהיסטית, אנשי המזרח הרחוק, מוסלמים ומערביים. הקפה הגיע לג'אווה רק בשנת 1706. הוא הובא לשם על ידי סוחרים הולנדים, שרצו לגדל אותו באקלים הטרופי המקומי. הם הופתעו לטובה מהאסיפים הראשונים של הזן שגידלו בג'אווה, אבל הצמחים לקו במגפה של "חלודת הקפה". דבר זה גרם להם להעדיף זנים עמידים יותר.

באי קיים זן שהפך לאגדה-כמעט, והוא יקר ערך: ה'לוואק', שמחירו גבוה ביותר. הוא יקר מפני שהוא נוצר בזכות מערכת העיכול של הלוואק - יונק קטן שאוהב לאכול פולי קפה. מסתבר, שהאנזימים במערכת העיכול של הלוואק מסירים את המרירות מהקפה, ומעניקים לו ארומה ייחודית.



בג'אווה, הקפה הוא חלק ממסורת עלומה - הילידים סוגדים לבופאלו הלבן, בעל חיים קסום שמקריבים לו בננות וקפה. נודעת לו חשיבות גם בטקסי הלוויה, שם נפרדים לשלום מהנפטר בעזרת ספל קפה וסיגריות מקומיות. הקפה משמש גם בטקסי יופי ורווחת הגוף, כגון עיסויים, קרצופים, מסכות פנים, שמנצלים היטב אתתכונותיו הקוסמטיות והתראפויטיות. 

ג'אווה - המתכונים מתכונים





קופי סאנטן - קפה בחלב קוקוס

המצרכים:

  • 1/2 אגוז קוקוס
  • 1 כפית גדושה אבקת קפה
  • 2/3 כוס מים רותחים
  • 1/3 כוס חלב קוקוס
  • 3 כפיות סוכר דקלים
  • מים לפי הצורך

Coconut cream אופן ההכנה:
בוחרים באגוז קוקוס בשל, המכיל "חלב" רב. מנקבים את הקליפה של הפרי, באחת מן ה"עיניים" העליונות; מוציאים את כל הנוזל ומניחים בצד.




מחזיקים את האגוז ביד אחת, ובשנייה מחזיקים חפץ מוצק וחזק, ומכים על פני כל שטח הפנים של האגוז, תוך סיבוב שלו ביד. כך ייקל עליך להפריד את בשר הפרי מן הקליפה העצית. אחר כך מכים בחוזקה, פותחים את הקליפה ומפרידים אותה מבשר הפרי. מגררים חצי מהפרי לתוך קערית. מכסים בכמות שווה של מים, מערבבים היטב, ולאחר מכן מסננים וסוחטים את התערובת כדי לחלץ ממנה את ה'קרם' עד כמה שניתן. מניחים בצד. כדי לפשט את המתכון, ניתן להשתמש בקרם קוקוס מוכן. ניתן למצוא אותו בחנויות המוכרות מוצרים מהמזרח הרחוק.
 

אופן ההכנה
שמים כפית גדושה קפה בכוס, וממלאים אותה כדי 2/3 במים רותחים. מוסיפים את הסוכר ובוחשים בזהירות עד שיימס. מוזגים פנימה את 'קרם' הקוקוס ומגישים.
 

Variations
במערב ג'אווה מכינים גירסה קצת שונה, הכוללת תבלינים; קוראים לה 'באג'יגור'.



קופי טלור מאדו -  קפה עם חלמון ודבש

המצרכים (למנה 1):

  • 1 כפית גדושה קפה
  • 3 כפיות סוכר דקלים
  • 1 חלמון
  • 4 כפיות דבש
  • מים רותחים

אופן ההכנה
שמים בכוס שלוש כפיות סוכר דקלים, כפית קפה וחלמון בכוס, ומערבבים, עד שמתקבלת תערובת נוזלית אך במיקרקם קרמי. מוסיפים מים רותחים עד למעלה, וממתיקים עוד בארבע כפיות דבש. ממשיכים לערבב בהתמדה, כדי שכל המרכיבים ישתלבו. מגישים חם מאוד.

 

קופי ג'אהה - קפה עם זנגוויל

המצרכים (למנה 1):

  • 1 כפית גדושה אבקת קפה
  • 1/2 כפית אבקת זנגוויל
  • 3 כפיות סוכר דקלים
  • 1 כוס מים רותחים

אופן ההכנה של אבקת הזנגוויל:
שוטפים היטב שורש זנגוויל, חותכים לפרוסות דקות ומייבשים בתנור, בחום נמוך. מוציאים כשמתייבש לגמרי; כותשים בעלי ומכתש ומנפים.
 

אופן ההכנה
שמים קפה, זנגוויל וסוכר דקלים בכוס. ממלאים במים רותחים, מערבבים היטב ומגישים חם מאוד.