• הדפסה
  • סימנייה

סנגאל

הקפה המקודש של אמאדו באמבה

סנגאל - הקפה המקודש של אמאדו באמבה סנגאל הקפה המקודש של אמאדו באמבה




במדינה מודרנית כמו סנגאל, לקפה יש מסורת ארוכה: אפילו כיום מוצאים קפה טובה בכל מקום. מתכון הקפה הזה שוכלל בסוף המאה ה-19, על ידי השייך אמאדו באמבה, המנהיג הרוחני הכאריזמאטי של המורידים הסופים, שמספרים שהוא שהביא את הקפה לארץ זו.

קפה 'טובה' מתובל בציפורן וב'ג'אר' (פלפל אתיופי); דבר זה מעניק לו בסומת ארומאטית מאוד, ולדברי ממציאו, הוא ניחן בתכונות ריפוי. החשיבות ההיסטורית והפוליטית של באמבה, מעניקה לקפה שלו סמליות של זהות, והשתייכות לקהילה האפריקנית. לכן, 'טובה' פופולארי כמעט אך ורק בקרב הסנגאלים.

שותים קפה טובה בכל ה'טאנגאנה' - בתי קפה ברחוב, בשכונות. במקומות כאלה מוצאים דוגמאות מצוינות לבישול רחוב מקומי - מדובר במקום בחוץ, מרוהט באופן מינימאלי בספסלים ובשולחנות גדולים, שם מגישים גם אוכל. המקומות הללו מלאים בכל שעה ביום. בני המערב מעדיפים 'קפה פילטר' בסגנון הצרפתי, או קפה נמס, והם יכולים ליהנות מהם באחד מהבארים מימי הקולוניאליזם שעדיין קיימים, כמו למשל "סאפארי באר" המפורסם בסיינט לואיס.

סנגאל - המתכונים מתכונים

 

 

קפה טובה - קפה סנגאלי עם תבלינים

מצרכים עבור התערובת:

  • לכל 100 גר' (3.5 oz) פולי קפה רובוסטה, עדיין ירוקים:
  • 10 גר' (0.35 oz) ג'אר ( Xylopia aethiopica)
  • (
  • 10 גר' (0.35 oz) ציפורן (לא הכרחי)

לחליטה:

  • 4 כפות קפה מעורבב עם התבלינים
  • 800 מ"ל (28 oz) מים
  • סוכר לפי הטעם





     

אופן ההכנה
קולים את פולי הקפה ב'פאניקין' ממתכת, יחד עם גרגרי הג'אר ועם ציפורן - אם רוצים. כשהם מקבלים צבע כהה שווה מכל הצדדים, מניחים להם להתקרר, ואחר כך כותשים אותם בעלי ומכתש, או טוחנים במטחנת קפה. מרתיחים את המים, ובינתיים מכינים ארבע כפות של תערובת הקפה והתבלינים; מכניסים אותם למסנן בד , ומתקינים אותו בראש קנקן. כשהמים רותחים, יוצקים אותם בעדינות על המסנן, ומניחים להם לטפטף דרכו. חוזרים על התהליך פעמיים או שלוש פעמים, ובין מזיגה למזיגה מוסיפים סוכר. מגישים את הקפה חם מאוד.


כריכים או 'פן שארז'ה' - באגט ממולא בעוף בנוסח סנגאל

המצרכים:

  • 1 חזה עוף חתוך לקוביות
  • 1 שן שום
  • 1/2 קוביית מרק צח, מפוררת
  • ½ כפית פלפל
  • 1 פלפל חריף (לא הכרחי)
  • שמן בוטנים
  • 1 באגט
  • מאיונז או חמאה (לא הכרחי)

עבור הרוטב:

  • 3 עגבניות
  • 1 בצל
  • 1 כף חרדל דיז'ון
  • ½ לימון סחוט
  • מלח

אופן ההכנה
מתבלים את קוביות העוף בפלפל, שום קצוץ ופלפל חריף, ועם קוביית המרק המפוררת. מערבבים היטב ומניחים לתערובת "לנוח" קצת. בינתיים, מכינים את הרוטב מהעגבניות - ללא גרעינים וחתוכות לקוביות - מערבבים עם הבצל הקצוץ ומתבלים בחרדל ומיץ לימון. מחממים את שמן הבוטנים במחבת, וכשהוא חם מאוד, משחימים את העוף. חותכים את הבאגט לחצאים, מורחים חמאה או מאיונז, ממלאים בעוף המוקפץ, שמים רוטב עגבניות מעליו. מגישים עם ספל קפה חם מאוד.