• הדפסה
  • סימנייה

סוריה

קפה "לנצח"

סוריה - קפה סוריה קפה "לנצח"



כשמטיילים בעיר סורית, רואים לעתים קרובות "קנקני קפה" ענקיים בחוצות. הסורים רואים בקפה חלק מאורח החיים שלהם, וכך הם מביעים זאת. בהזדמנויות חשובות, תמיד מוגש קפה - מפגישות להיכרות עם נשים שהן כלות פוטנציאליות, ועד טקסי טיהור והלוויות.
 

טקס שתיית הקפה עשוי להפוך גם ביקור שגרתי בבית סורי, למאורע חגיגי. כמו במצרים, גם בסוריה מכינים את הקפה עם מים ממותקים בסוכר, לכן צריך לבדוק עם האורחים, איך הם מעדיפים לשתות אותו, לפני שמכינים. במקרה הצורך מכינים כמה קנקנים נפרדים לפי מידת ההמתקה המבוקשת. את הקפה המר שומרים לטקסי הלוויה, כי היעדר המתיקות משקף את האווירה הקודרת של המאורע. לפעמים, כשאנשים מודאגים לגבי עתידם, הם הופכים את הספל הריק על הצלוחית, וממתינים שמשקע הקפה ייצור צורות, שאותן קוראים מביני דבר.
 

מזיגת קפה היא חובה מהנה עבור המארח, אבל מצפים מהאורחים שיגיבו באופן הולם: מילת הקסם היא "דאימה", שפירושה "לתמיד", והיא מביעה את התקווה שהבית שבו מוגש הקפה ימשיך להיות נדיב תמיד.

סוריה - המתכונים מתכונים




קהווה - קפה טורקי עם קרדמון (הל)


המצרכים (ל-4 מנות):

  • 200 מ"ל (7 fl oz) מים
  • 4 כפיות גדושות קפה עם קרדמון
  • סוכר לפי הטעם (לא הכרחי)

אופן ההכנה
מכניסים את המים לקנקן קפה טורקי, מוסיפים את הסוכר ואת אבקת הקפה ובוחשים בעדינות. שמים את הקנקן על הלהבה ומניחים לו להגיע לרתיחה. כשהקפה מתחיל לבעבע ונוצר קצף למעלה, מסירים אותו מהאש. לוקחים קצת מהקצף בכפית, ומכניסים לארבעה ספלונים. מחזירים את הקנקן חזרה לאש, למשך שניות אחדות, ולא מניחים לקפה לרתוח. מוזגים בזהירות את הקפה לספלונים, כדי למנוע מקצף הקפה להתפוגג.
 

אחת המוסכמות החשובות, היא שאין מוסיפים את הסוכר אחרי שהקפה רותח, כדי שלא "להפריע" למשקע שנוצר בקרקעית הקנקן. את הסוכר צריך להוסיף למים, לפני שהקפה עובר חליטה. פירושו של דבר הוא, שצריך להכין קנקן קפה נפרד, לכל סוג של קפה: ללא סוכר (מוררה), עם מעט סוכר (מאזבוטה), או מתוק מאוד (חילווה).


באקלאווה - מאפה מבצק עלים, עם פירות יבשים

המצרכים:

  • 500 גר' (17.6 oz) בצק פילו
  • 175 גר' (6 oz) חמאה מומסת
  • 120 גר' (4.2 oz) פיסטוקים טבעיים, קצוצים

למלוי:

  • 1 ק"ג (35 oz) פיסטוקים טבעיים, קצוצים
  • 1 כפית מי ורדים (לא הכרחי)

לסירופ הסוכר (אטאר):

  • 500 גר' (17.6 oz) סוכר
  • 370 מ"ל (13 fl oz) מים
  • 1 כפית מיץ לימון
  • 1 כפית מי פרחי התפוז
  • 1 כפית מי ורדים

אופן ההכנה
משמנים תבנית אפייה מלבנית בגודל של בערך 25 x 30 ס"מ (10 x 12”). פורסים שכבה של 5 - 7 "עלי" בצק פילו בתבנית; מושחים אותם בחמאה מומסת. זורים את הפיסטוקים הקצוצים למעלה, ומכסים ב-5 - 7 "עלים" של בצק פילו. שוב מושחים למעלה חמאה מומסת. חותכים מעוינים בעזרת סכין חדה מאוד. מכניסים את התבנית לתנור בטמפרטורה של 150°C ואופים במשך כ-15 דקות, עד שהחלק העליון זהוב.
בינתיים, ממיסים את הסוכר במים עם מיץ הלימון, ומרתיחים בערך 15 דקות. כעת גם מוסיפים את התמציות הפרחיות, אם רוצים. כשהמאפה מוכן, מוציאים מהתנור, ויוצקים עליו את הסירופ החם מלמעלה, כך שהבצק האפוי סופג את כולו. זורים מלמעלה פיסטוקים קצוצים, ומגישים עם ספלון קפה טורקי מתובל בקרדמון.