מצרים
קהיר, בירת הקפה הראשונה בעולם
צריכת הקפה במצרים התפתחה הודות לאחוות מיסטיקנים סופים מוסלמים שהשתמשו במשקה במהלך תפילותיהם. מהר מאוד המשקה קיבל גם תפקיד חברתי ותרבותי: עד סוף המאה ה-17, היו בקהיר כבר 643 בתי קפה שהפכו למרכזי תרבות ולמקומות מפגש. גם כיום, שתיית הקפה היא אירוע חברתי חשוב עבור מצרים מכל חלקי החברה. במקרים רבים, בית קפה הופך לסוג של סלון ספרותי או מועדון פוליטי, אך האווירה השקטה והנוחה הופכת אותו גם למקום אידאלי שבו ניתן לעשות עסקים, ולמעשה אפשר למצוא רבים מבתי הקפה בתוך השווקים, שם הסוחרים נפגשים כדי לערוך משא ומתן. במצרים, כמו בסוריה, בעת הזמנת הקפה יש לומר כמה סוכר רוצים, מכיוון שבעת ההכנה משתמשים במים מומתקים בסוכר. תוכלו לבחור במתיקות עדינה (אריחא), מתיקות בינונית (מזבוט), או מתיקות גבוהה (זיאדה): קפה מר (סאדא) שמור לאירועים עצובים כמו טקסי הלוויה.
המתכונים
קאהווה אל בהראט
קפה טורקי מתובל

גרסה מתובלת של הקפה הטורקי הקלאסי, שטיפוסית לעיר המצרית אלכסנדריה.

רכיבים
2.5 ק"ג קפה טורקי קלוי וטחון
100 גרם אבקת הל ירוק
50 גרם אבקת אגוז מוסקט
25 גרם אבקת ציפורן
10 גרם שרף מפורר (מאסקה)
3 כוסות אספרסו מלאות במים
סוכר לפי הטעם
הכנה

מכינים את התערובת, תוך ערבוב כל הרכיבים היבשים יחד בזהירות. מוסיפים לפינג'אן שלוש כוסות מים קרים ושלוש כפיות גדושות של תערובת הקפה המתובל וממתיקים בסוכר לפי הטעם. מערבבים היטב ומניחים על האש עד שהקפה מתחיל לרתוח, והקצף של הקפה הטחון עולה לפני השטח. מגישים מיד, שמים מספר כפות מהקצף בכל כוס ואז מוזגים מיד את הקפה.


בסבוסה בילוז
סולת שקדים מתוקה

זהו אחד הקינוחים החביבים על המצרים, הוא עשוי מסולת (סימיט), ומוגש לרוב בארוחת הבוקר עם כוס קפה, לעתים בתוספת שמנת (אשתא) או ריבה.

רכיבים
1 כוס סולת
1 כוס שקדים
180 גרם חמאה
חופן שקדים קלופים מתוקים
לסירופ (שרבאת)
3 כוסות מים
2 כוסות סוכר
1 לימון, סחוט
הכנה

מכינים את הסירופ על ידי הרתחת המים עם הסוכר ומיץ הלימון למשך מספר דקות. בינתיים, קוצצים את השקדים לחתיכות קטנות וקולים אותם בחמאה ביחד עם הסולת למשך כ-15 דקות, עד שהרכיבים מתחילים להשחים. מעבירים את התערובת לכלי מתכת משומן מראש, מפזרים אותה באופן שווה ומחליקים את פני השטח, אופים עד להזהבה בחום של 180 מעלות. מוציאים מהתנור ומוזגים את הסירופ הרותח מלמעלה.