סנגל
הקפה הקדוש של אמדו במבה

במדינה מודרנית כמו סנגל, קיימת מסורת עתיקת יומין של שתיית קפה. גם כיום, אנו שותים בכל מקום קפה "טובה", מתכון שנוצר במאה ה-19 על ידי שייח' אמדו במבה, מנהיג רוחני כריזמטי של אחוות הסופי מורידה, שנחשבת לזו שהביאה את הקפה למדינה. קפה "טובה" מתובל עם ציפורן וג'אר, שמוכר גם כפלפל גינאה; הוא בעל טעם בלסמי חזק ולדברי הממציא שלו הוא גם בעל סגולות מרפא. הרלוונטיות ההיסטורית והפוליטית של דמותו של במבה הפכו את הקפה שלו לסמל של זהות ושייכות עבור הקהילה האפריקאית, כך שכמעט כל בני העם הסנגלי שותים קפה "טובה". קפה "טובה" מוגש בכל טנגנה, בתי הקפה שממוקמים ברחובות הפרברים, כדוגמה מושלמת לאוכל רחוב מקומי: הם מרוהטים בדלילות עם ספסלים ושולחנות, מגישים גם אוכל ועמוסים מאוד 24 שעות ביממה. המערביים מעדיפים את קפה הפילטר מהמסורת הצרפתית או קפה נמס, שמהם הם יכולים ליהנות באחד מהאתרים הנדירים ששרדו מהתקופה הקולוניאלית, כמו הספארי בר המפורסם בסן לואי.

המתכונים
קפה "טובה"
קפה סנגלי עם תבלינים
רכיבים לתערובת
על כל 100 גרם של פולי רובוסטה ירוקים
10 גרם תרמילי ג'אר (קסילופיה אתיופית)
10 גרם ציפורן (לא חובה)
רכיבים למרקחת
4 כפות תערובת קפה עם תבלינים
800 מ"ל מים
סוכר לפי הטעם
הכנה

קולים את פולי הקפה עם תרמילי הג'אר במחבת ברזל, ומוסיפים ציפורן (לא חובה). כאשר הם מקבלים צבע יפה, ואפילו כהה, מניחים להם להתקרר וכותשים אותם במכתש או במטחנת קפה. מרתיחים מים ובינתיים מניחים ארבע כפות של תערובת הקפה עם התבלינים בפילטר גאזה מעל לקנקן. כאשר המים רותחים שופכים אותם בעדינות מעל לפילטר ומניחים להם לזרום דרכו. חוזרים על פעולה זו פעמיים שלוש ומוסיפים הרבה סוכר בין חזרה לחזרה, מגישים את הקפה רותח.


כריך או בגט ממולא
בגט ממולא בעוף סנגלי
רכיבים
1 חזה עוף, פרוס
1 שן שום
חצי קוביית אבקת מרק
חצי כפית פלפל
1 פלפל צ'ילי חריף (לא חובה)
שמן בוטנים
1 בגט
מיונז או חמאה (לא חובה)
רכיבים לרוטב
3 עגבניות
1 בצל
1 כף חרדל דיז'ון
חצי לימון, סחוט
מלח
הכנה

מתבלים את העוף בפלפל, שום, צ'ילי קצוץ ואבקת מרק. מערבבים היטב ומניחים לתערובת לנוח מעט. כדי להכין את הרוטב מנקים את העגבניות מהזרעים וחותכים אותן לקוביות, מוסיפים אותן לבצל הקצוץ ומתבלים עם החרדל ומיץ הלימון. במחבת, מחממים את שמן הבוטנים וכשהוא חם משחימים את העוף. לאחר מכן, חותכים את הבאגט לשניים, מורחים מיונז או חמאה, ממלאים את הבגט בעוף המטוגן, מוסיפים את רוטב העגבניות ומגישים עם ספל קפה חם.