חזור
5 דקות
לגימות קפה

תרבות של קפה

פורסם בתאריך 18 יולי 17

מסורת הקפה מושרשת היטב ברחבי העולם, אף כי קיימות שיטות שונות להכנתו.

מצפון ועד דרום: אירופה ותרבות הקפה מרובת הפנים שלה

במדינות צפון אירופיות בדרך כלל שותים כמויות גדולות של קפה, אם כי מדולל מעט. הפינים מתפארים בצריכה הגבוהה ביותר של קפה לאדם, עם העדפה לתערובות בקלייה קצרה.

 

במרכז אירופה, למשל גרמניה, אוסטריה והולנד, ישנה העדפה לקלייה בינונית.

 

בצרפת, בספרד ובאיטליה אוהבים קלייה ארוכה, ולמרבה הפלא שותים פחות קפה מהסקנדינבים.

לא משנה איך ואיפה: בכל העולם, קפה מאחד אנשים ומקדם סוציאליזציה.

לא רק תה: קפה בבריטניה

אפילו בבריטניה יש מסורת קפה ארוכה: כאן, באמצע המאה ה-17, נפתחו בתי הקפה הראשונים, אך הוגש בהם גם תה. בתחילה, היה התה יקר מאוד וזכותם המיוחדת של עשירים המעמד העליון. רק לקראת סוף המאה ה-18, עם הפחתת המסים, התה הפך נגיש אפילו למעמד הביניים ולמעמד הפועלים.

ובכל זאת, התה הוא עדיין המשקה המועדף על בריטניה לעומת קפה, ומעמדו נשמר במסורת התה של אחר הצהריים ("שעת התה"). עובדה זו נובעת כנראה מההעדפה הגלויה של משפחת המלוכה לשתיית התה. אך נראה כי אפילו בבריטניה מתרחשים שינויים.

מאמר בעיתון הלונדוני Evening Standard, מתאריך 28 ביוני 2012, ציטט מחקר אשר לפיו 45% מהבריטים מייחסים מעמד חברתי גבוה יותר לקפה מאשר לתה. 70% מהנשאלים בעלי ההכנסה הגבוהה טענו כי הם מעדיפים קפה.

עם זאת, בבריטניה, דרכו של הקפה עדיין ארוכה: הבריטים צורכים 2.3 ק"ג קפה לאדם, בשנה. קצת יותר משליש מהצריכה לאדם בגרמניה.

 

 

בטוב טעם: התרבות של הקפה האיטלקי

איטליה היא מדינת הקפה המצטיינת: כאן האספרסו הוא כמעט קדוש. אם תזמינו רק "קפה" באיטליה, יגישו לכם אספרסו.

 

את האספרסו שותים לאורך כל היום, במספר שניות, בתור הפסקה קצרה, בדרך כלל ליד הדלפק של הבר.

 

למעשה, אספרסו אמיתי שותים בשתיים או שלוש לגימות. מי שזקוק לכמות קפאין רבה יותר, יזמין "קפה כפול", כלומר, אספרסו כפול. באיטליה, המסורת היא לשתות קפוצ'ינו רק בארוחת הבוקר, בדרך כלל לצד מאפה, למשל קרואסון. החלב הכלול בקפוצ'ינו נחשב כחלק מהארוחה, ולכן נמנעים משתייתו בשארית היום, משום שהוא יותר מדי ממלא.

 

האיטלקים מעדיפים אספרסו בארוחת הצהריים, בארוחת הערב או אפילו מאוחר בלילה. כדי לממש את התשוקה שלהם לקפה, האיטלקים צורכים בממוצע כ-5.6 ק"ג לנפש, בשנה.

 

 

תרבות הקפה בגרמניה

גם לגרמנים יש מערכת יחסים אינטנסיבית מאוד עם קפה, אף על פי שתרבות הקפה בגרמניה אינה מושרשת כמו באיטליה. כולם שותים קפה כפי שהם מעדיפים, בכל שעה ביום, חזק או חלש, עם או בלי סוכר או חלב, ממכונות אוטומטיות או ממכונות אספרסו מודרניות.

 

בשנה אחת, הגרמנים שותים כ-6.7 ק"ג קפה לנפש: 160 ליטר בשנה, כלומר, כארבע כוסות ביום. מאז הופעת מכונות הקפה הראשונות בשוק בשנת 2001, נכבשה גרמניה גם על ידי קפה עם מנה בודדת. מאותה העת, אנשים רבים, במשרד ובבית, עברו למכונות אספרסו עם קפסולות או פולים, שמכינות קפה מעולה וטרי שיכול לספק כל חך.


ההולנדים וה-Koffietijd

בהולנד, רמות צריכת הקפה דומות לאלה של גרמניה: כ-6 ק"ג לנפש, בשנה. במהלך היום, ההולנדים שותים כמות רבה של קפה: בבוקר, כדי להתחיל טוב את היום, בין 10:00 ל-11:00 בזמן ה-Koffietijd ("הפסקת קפה"), במהלך היום כדי להתעורר, וגם ברגעים חברתיים בעבודה. בערב, לאחר ארוחת הערב, ההולנדים בדרך כלל שותים קפה בסגנון אמריקאי.

 

מעת לעת, הם מפנקים את עצמם בלאטה או בלאטה מקיאטו, שבהולנד נקרא Koffie verkeerd, או "קפה הפוך", אשר מתאר את הרכבו: במקום קפה עם טיפת חלב, זה חלב עם קורטוב של קפה. משקה זה מוגש בכוסות קטנות יחסית, והוא שונה לחלוטין מכוסות הקפה בחלב (café au lait) הצרפתי.

 

 

Café au lait מעולה מתובל ב-savoire vivre מצרפת

אף מדינה אחרת אינה ידועה כמו צרפת ב-"savoir vivre" שלה, אמנות החיים אשר, בשילוב עם התשוקה של הצרפתים לקפה, הופכת לתכונה חשובה בתרבות הלאומית שלהם. עם הצריכה השנתית של 5.6 ק"ג קפה לנפש, ארץ האהבה ומגדל האייפל ממוקמת באמצע טווח ההשוואה של צריכת הקפה, בין היבשת העתיקה ליבשת החדשה.

 

שתיית הקפה מתבצעת בדרך כלל בבית, ומכינים אותו במכונת קפה או בפלנג'ר (French Press), המצאה בלעדית לצרפת שראשיתה ב-1900.

 

למרות ההעדפה לצריכה בפורום אינטימי יותר, בתי הקפה עדיין פופולריים והם חלק ממסורת ארוכת שנים גם בצרפת. את הקפה בחלב שותים בדרך כלל בצרפת לצד קרואסון או עם "טוסט צרפתי": טוסט מכוסה בכמה כפיות ריבה. הקפה בחלב הצרפתי מורכב מחצי כוס קפה פילטר עז וחם מאוד (או אספרסו כפול), וחצי כוס חלב, לרוב מוקצף. כדי להכין קפה בחלב באופן מושלם, מוזגים את החלב ואת הקפה, במקביל, לתוך קערה עבה המכונה Bol.

 

במהלך היום, הצרפתים אוהבים לענג את החך שלהם באספרסו (petit noir) או בקפה שחור (café noir), אשר לעיתים מדולל במים, המכונה קפה "ארוך".

 

לעיתים קרובות, מזמינים הצרפתים קפה שחור בתוספת קוניאק לאחר ארוחת הערב. קפה גרניטה, קפה עז ומתוק עם ליקר מוקה, הוא חלופה פופולרית נוספת.

היום, הפסקת הקפה היא טקס המאחד את אירופה ואמריקה.

ארה"ב והמעבר מ"מילוי חוזר" לתערובות קפה משובחות

אמריקנים אוהבים קפה. מסעדות וחנויות בייגל שונות ימלאו לכם את הכוס בהינף יד.

 

בערים הגדולות בארצות הברית יש יותר בתי קפה מאשר בכל מקום אחר בעולם. הם מציעים מגוון עשיר של משקאות קפה: קפה עם חלב, קפה קר, קפוצ'ינו, קפה בטעם וניל, וטעמים נוספים רבים מכפי שכל אחד מסוגל לדמיין.

 

למרות זאת, צריכת הקפה השנתית לנפש נמוכה מאוד: כ-4 ק"ג מתחת לממוצע במדינות בצד השני של האוקיינוס האטלנטי.

 

הסבר אפשרי לכך הוא שאמריקנים אינם מקדישים זמן רב לארוחת הבוקר, או משום שהם בדרך כלל מעדיפים איכות על פני כמות.

 

למעשה, בתי קפה רבים יותר מפנקים את לקוחותיהם בתערובות משובחות. בנוסף לכך, בשנים האחרונות ישנה עלייה בצריכה הביתית של משקאות קפה במנה בודדת ועלייה יוצאת דופן ברכישות של מכונות קפה עם קפסולות או פולים.

 

באמריקה, כמו באיטליה, שתיית הקפה הפכה להרגל יומיומי מהנה וחיוני מאוד.

מצאנו מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם...

מגזין
תרבות של קפה

לגימות קפה

למדו עוד
מגזין
לשתות קפה אחד ולשלם עבור שניים

לגימות קפה

למדו עוד
מגזין
בתי קפה ספרותיים

לגימות קפה

למדו עוד
מגזין
כוס קפה באוסטרליה

לגימות קפה

למדו עוד
מגזין
קפה איטלקי

לגימות קפה

למדו עוד
מגזין
ההיסטוריה של הקפה

לגימות קפה

למדו עוד